[021] 88 71 24 59
مطب: چهارشنبه ها 18:00 - 15:00
یکشنبه و سه شنبه ها 18:00 - 15:00
تهران، قائم مقام فراهانی، بیمارستان تهران کلینیک، کوچه شهدا، پلاک 4

درمان آندومتریوز

مدت زمان مطالعه۳ دقیقه

درمان آندومتریوزبا روش های مختلفی امکانپذیر است که با توجه به تشخیص پزشک می تواند این روش متفاوت باشد. از جمله با مصرف دارو و یا جراحی برای افراد مختلف تجویز می شود و یا در برخی اوقات درمان همزمان توصیه می شود. برداشت بافت اسکار با جراحی، موثرترین درمان با کمترین میزان بازگشت آندومتریوز می باشد. در موارد خفیف، توصیه می شود بیمار تحت نظر فوق تخصص آنکولوژی باشد. داروهای ضد التهابی و غیر استروئیدی مانند ژلوفن و مفنامیک اسید به کنترل درد کمک می کنند.

روش های درمانی آندومتریوز

فهرست مطالب

انواع روش های درمانی آندومتریوز

روش های مختلف درمانی به شرح زیر است :

هورمون درمانی برای آندومتریوز

سلول های مشابه آندومتریوم نسبت به هورمون ها حساس هستند و به تغییرات استروژن و پروژسترون در طول سیکل قاعدگی واکنش نشان می دهند. این حالت که با درد و خونریزی همراه است، به خوبی با هورمون درمانی کنترل خواهد شد.
– پروژستین. گروهی از هورمون های مشابه پروژسترون که رشد آندومتریوم خارج از رحم را مهار می کنند.
– گنادوتروپین ها. هورمون های مغزی که آزاد شدن هورمون در سایر ارگان ها مانند تخمدان ها را کنترل می کنند.
– قرص های پیشگیری از بارداری

روش های جراحی برای درمان آندومتریوز

انواع روش های جراحی عبارتند از :

لاپاراسکوپی

جراحی لاپاراسکوپی ممکن است به تشخیص اندومتریوز کمک کند، به ویژه برای اندومتریوز خفیف که در آن اسکن اولتراسوند ممکن است طبیعی باشد. درمان جراحی اغلب علائم درد مرتبط با اندومتریوز را بهبود می بخشد و علاوه بر درمان های هورمونی ارائه می شود. در لاپاراسکوپی از یک تلسکوپ کوچک جهت شناسایی آندومتریوز وارد شکم می‌شود و از ابزارهای دیگر برای درمان آن استفاده می‌شود. درمان شامل برداشتن (برداشتن بافت آندومتر با استفاده از برش)، فرسایش (که شامل تخریب سلول‌های اندومتریوز با استفاده از دیاترمی است) یا ترکیبی از هر دو روش است. انتخاب روش توسط جراح بسته به اندازه و محل ضایعه ای که باید درمان شود انجام می شود. اگر هر یک از این روش‌ها مناسب باشد، برداشتن معمولاً انجام می‌شود تا بافت برای بررسی زیر میکروسکوپ برای تأیید تشخیص ارسال شود.

لاپاراتومی

جراحی که با برش شکمی و برداشت و‌ یا سوزاندن کیست و‌ بافت همراه می باشد. این روش معمولا زمانی انجام ‌‌می شود که جراحی‌ پیچیده است و لاپاراسکوپی مناسب نمی باشد.

هیسترکتومی

در تعداد کمی از زنان که علائم شدیدی دارند که با درمان های پزشکی یا جراحی دیگر برطرف نمی شوند، ممکن است جراحی های گسترده تری مانند هیسترکتومی (برداشتن رحم، دهانه رحم و لوله های فالوپ) با یا بدون برداشتن تخمدان ها در نظر گرفته شود. این معمولاً با جراحی سوراخ کلید انجام می شود، اما بهبودی طولانی تر از لاپاراسکوپی با درمان آندومتریوز به تنهایی است. اغلب این درمان سایر علل احتمالی درد ناشی از رحم (مانند آدنومیوز)، و همچنین از بین بردن منبع رشد مجدد احتمالی اندومتریوز در آینده است.

جراحی روده

گاهی اوقات اندومتریوز دیواره روده را تحت تاثیر قرار می دهد. هنگامی که این باعث علائم قابل توجهی می شود، ممکن است پیشنهاد شود که قطعه آسیب دیده روده برداشته شود. این جراحی همراه با جراح متخصص کولورکتال (روده) انجام می شود

درمان جهت بهبود باروری

تحقیقات نشان داده شده است که جراحی سبب بهبود باروری در زنان مبتلا به اندومتریوز خفیف می شود. درمان آندومتریوز شدیدتر با جراحی، به خصوص اگر کیست در تخمدان ها وجود داشته باشد، ممکن است باروری را بهبود بخشد، اما دلیل محکمی برای آن وجود ندارد. در صورتی که لوله های فالوپ مسدود شده و پر از مایع باشد (هیدروسالپینکس)، باروری به صورت طبیعی کاهش می یابد. با این حال، در صورت وجود هیدروسالپینکس، میزان موفقیت با فناوری های کمک باروری مانند IVF کاهش می یابد. اگر هیدروسالپینکس یافت شود، اغلب توصیه می شود که لوله یا لوله های آسیب دیده در زمان جراحی برداشته شوند. سایر علل ناباروری را باید جستجو کرد و درمان کرد. دارو برای اندومتریوز برای بهبود باروری نشان داده نشده است.

دکتر اعظم السادات موسوی

متخصص زنان و زایمان و فوق تخصص انکولوژی، عضو هيئت علمي و استاد گروه زنان و زايمان در بخش انكولوژي زنان بيمارستان وليعصر، استاد برگزيده سال ۱۳۶۷، نفر سوم در جشنواره ابن‌سينا سال ۱۳۶۸

پاسخ

پنج × 1 =

مدت زمان مطالعه ۴ دقیقه
تماس با دکتر موسوی