سرطان سینه
سرطان سینه یا همان سرطان پستان، یکی از انواع سرطانها در خانم هاست است از سینه های بیمار شروع می شود و زمانی خود را نشان. این سرطان هنگامی خود را نشان میدهد که رشد سلولها از کنترل خارج شده باشد. سلولهایی که سرطانی هستند و در سینه فرد شروع به رشد میکنند. سلول های سرطانی معمولاً با اشعه ایکس قابل تشخیص هستند و یا به صورت توده در داخل سینه احساس میشوند. بسیاری از توده هایی که در سینه ایجاد می شوند، از نوع خوش خیم هستند و کم تر پیش می آید که از نوع بدخیم یا سرطانی باشند. تودههای خوش خیم با آن که رشد غیر طبیعی دارند، اما خارج از سینه ها پخش نخواهند شد و سلامت جسمانی فرد را تهدید نمیکنند. در ادامه شما را با سرطان سینه و روشهای جلوگیری از این بیماری آشنا خواهیم کرد.
فهرست مطالب
سرطان سینه از کدام قسمت بدن آغاز می شود؟
سرطان سینه میتواند از بخشهای مختلف این عضو آغاز شود. اغلب سرطانهای پستان از مجاری حمل شیر نوک پستان آغاز میشوند که به آنها سرطان مجرایی یا داکتال میگویند. بعضی از این سرطانها از غدد تولیدکننده شیر شروع میشوند که به آنها سرطان لوبولار یا تهاجمی گفته میشود. انواع دیگری از سرطان پستان مانند تومورهای فیلودس یا آنژیوسارکوم کمتر متداول هستند.
تعداد محدودی از سرطانها از بافتهای دیگر پستان شروع میشوند که به آنها سارکوم یا لنفوم گفته میشود و به عنوان سرطان پستان شناخته نمیشوند. برخی از انواع سرطان پستان ممکن است باعث ایجاد توده در پستان شوند. مطالعه نشانهها و علائم سرطان میتواند به شما کمک کند تا وضعیت خود را بهتر بررسی کنید. اغلب سرطانهای پستان در مراحل ابتدایی به کمک ماموگرافی غربالگری تشخیص داده میشوند پیش از ظاهر شدن علائم.
انواع گوناگونی از سرطان سینه وجود دارند. مثل کارسینومای غیرتهاجمی مجرایی (DCIS) و کارسینومای تهاجمی که بیش ترین شیوع را دارند. بعضی از این سرطانها مانند تومورهای فیلودس و آنژیوسارکوم کمتر اتفاق می افتد. پس از نمونهبرداری، سلولهای سرطانی پستان برای بررسی گیرندههای استروژن، پروژسترون و HER2 آزمایش میشوند. سلولهای تومور نیز در آزمایشگاه برای تعیین مرحله سرطان مورد بررسی قرار میگیرند. این پروتئینهای خاص و درجه تومور، در انتخاب درمان مناسب به شما کمک میکنند.
سرطان سینه چیست؟
سرطان سینه یکی از انواع شایع سرطان ها در خانم هاست که طی آن سلولهای طبیعی و مورد نیاز در سینه به شکل غیر طبیعی منتشر و تکثیر میشوند. این تکثیر بیش از اندازه میتواند باعث ایجاد تودههای سرطانی شود.
سرطان سینه چه نشانه ها و علائمی دارد؟
به این نکته توجه داشته باشید این علائم برای تمامی افراد رخ نمیدهد. اما علائمی که در بسیاری از خانمهایی که دچار این بیماری شدهاند به شرح زیر است:
- احساس وجود توده در داخل سینه و یا زیر بغل
- نامتقارن بودن سینهها و سایز آنها
- تغییر ناگهانی شکل پستانها
- ترشح مایع از نوک پشتان
- ترشح چک و خون از نوک پستان
- تغییر رنگ و اندازه نوک پستان
- تغییرات غیر طبیعی بر روی سینه همچون فرو رفتگی و برآمدگی نوک سینه
- تغییر پوست پستان به شکل پوست پرتقال
- خارش غیر طبیعی در نوک سینهها
- سوزش در نوک سینهها
- احساس درد در بافت سینهها
- پوسته پوسته شدن نوک سینهها
·
علائمی که این بیماری از خود نشان میدهد در بیشتر مواقع با احساس کردن توده در ناحیه سینه و زیر بغل میباشد. داشتن درد در ناحیه سینه همیشه به معنای داشتن سرطان سینه نمیباشد و ممکن است این درد و سوزش به دلایل دیگری داشته باشد. در صورتی که یکی از علائم بالا را مشاهده کردهاید بهتر است برای بررسی وضعیت سینههای خود به یک متخصص مراجعه کنید.
چه عللی سبب سرطان سینه میشوند؟
علت بروز سرطان سینه بیشتر در سابقه خانوادگی و یا همان علت ژنتیکی میباشد. به زبان سادهتر افرادی که مادر، خواهر و یا خاله آنها دچار این بیماری شده است باید نسبت به دیگر افراد محتاطتر عمل کنند. علاوه بر این علت این بیماری میتواند دلایل دیگری نیز داشته باشد. از دیگر دلایل سرطان سینه میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- افزایش سن
- سن باروری
- افرادی که در سن بسیار کم دوران قاعدگی آنها شروع شده است و یا در سن بسیار بالا یائسه شدهاند
- افرادی که اقدام به بارداری کردهاند و مدت طولانی از روشهای متنوع برای کنترل بارداری استفاده کردهاند
- ورزش نکردن و کم تحرکی
- داشتن اضافه وزن شدید
- رژیم غذایی نامناسب
- مصرف الکل بیش از حد
- مصرف دخانیات
بیش تر بخوانید => سرطان خون
عوامل خطر سرطان سینه
عامل خطر سرطان سینه میتواند هر چیز باشد. عامل خطر در حقیقت به عاملی گفته میشود که احتمال ابتلا به این بیماری را در فرد افزایش میدهد. به این نکته توجه داشته باشید داشتن یک الی بیشتر از این عوامل نشان دهنده این نیست که شما دچار این بیماری میشوید. عوامل خطر ابتلا به سرطان سینه از نظر سبک زندگی به شرح زیر است :
- نوشیدن الکل
- داشن افزایش وزن زیاد
- نداشتن فعالیتهای فیزیکی
- افرادی که تا قبل از ۳۰ سالگی بچه دار نمی شوند
- جلوگیری از بارداری
- هورمون تراپی بعد از یائسگی
- ایمپلنت و یا همان پروتز سینه
- بالا رفتن سن
- تغییرات ژنتیکی خاص
- ژنتیک
- داشتن سابقه خانوادگی
- نژاد و قومیت
- افرادی که تومور های خوش خیم خاصی دارند
- شروع زودرس قاعدگی
- یائسگی بعد از ۵۵ سالگی
روشهای تشخیص سرطان سینه
در بسیاری از موارد سرطان سینه بعد از بروز پیدا کردن علائم این بیماری تشخیص داده میشود. این در حالی است که افراد بسیار زیادی هستند که با آن که به این بیماری مبتلا هستند؛ اما علائمی خاصی را تجربه نمیکنند. در نتیجه شما میتوانید با داشتن غربالگری منظم از بروز هر نوع بیماری اطمینان حاصل کنید. روشهای تشخیص این بیماری به شرح زیر هستند:
امروزه آزمایشهای متنوعی برای تشخیص سرطان در پستان به وجود آمده است. در صورتی که پزشک هر نوع علائمی را در خصوص ابتلا به این بیماری در پستانهای فرد پیدا کند، فرد برای اطمینان باید به سراغ انجام آزمایشهای جدیتر برود. برخی از این آزمایشها میتوان به ماموگرام، سونوگرافی پستان یا اولتراسوند سینه، MRI سینه و نمونه برداری از سینه اشاره کرد.
به این نکته توجه داشته باشید بیوپسی و یا همان نمونه برداری تنها در زمانی انجام میشود که در تستهای دیگر پزشک تغییرات متنوع و غیر طبیعی را در پستانهای فرد مشاهده کند. بیوپسی تنهای راهی است که پزشک میتواند به صورت ۱۰۰ درصد این بیماری را تشخیص دهد.
بیش تر بخوانید => سرطان مهبل یا ولوو
درمان سرطان سینه
در صورتی که پزشک تشخیص دهد که بیمار دچار سرطان سینه شده است، گزینههای درمانی متنوعی را برای بیمار شرح میدهد تا بیمار بتواند یکی از آنها را انتخاب کند. در ادامه برخی از روشهای درمان سرطان سینه را برای شما شرح دادهایم:
درمان موضعی
برخی از درمانها برای از بین بردن این مشکل به صورت موضعی هستند. به زبان سادهتر این دسته از درمانها بدون اثرگذاری بر روی بخشهای دیگر بدن سرطان را از بین میبرد. به این نکته توجه داشته باشید با توجه به نوع سرطان و پیشرفت آن پزشک باید بهترین درمان را برای بیمار خود در نظر بگیرد. درمانهای موضعی به صورت جراحی و یا رادیوتراپی انجام میشوند.
درمان سیستمیک
از دیگر روشهای درمان این بیماری دارو درمانی میباشد. با توجه به نوع سرطان داروهای متنوعی برای درمان این بیماری توسط متخصصین تجویز میشود. این داروها از طریق دهان وارد میشوند و به صورت مستقیم وارد جریان خون میشوند. درمان سیستمیک دارای انواع متنوعی میباشد. این درمانها عبارتاند از:
شیمی درمانی
یکی از روشهای غیر جراحی برای درمان سرطان سینه استفاده از روش شیمی درمانی میباشد. شیمی درمانی با استفاده از داروهای متنوع ضد سرطانی آغاز به درمان میشکند. این داروها ممکن است به صورت داخل وریدی و یا به از طریق دهان وارد بدن شوند. لازم به ذکر است این داروها با استفاده از جریان خون به نقاط متنوع بدن میرسند و سلولهای سرطانی را درمان میکنند.
هورمون درمانی
برخی از سرطانهای سینه تحت تأثیر هورمونهای متنوعی اعم از پروژسترون قرار گرفتهاند. در صورتی که دلیل بروز این بیماری هورمونها باشند پزشک به سراغ درمانهایی میرود که اتصال این هورمونها به گیرندهها را متوقف کند.
درمان هدفمند سرطان
این روش نیز مانند شیمی درمانی میباشد و داروهای موجود در آن وارد جریان خون شده و تقریباً به تمامی نقاط بدن دسترسی دارند. در نتیجه این روش درمانی برای سرطانهایی است که به دیگر نقاط بدن پخش شدهاند.
ایمونوتراپی
در این روش درمانی پزشک از داروهای متنوعی برای تحریک سیستم ایمنی فرد استفاده میکند. این امر باعث میشود که سیستم ایمنی سلولهای سرطانی را تشخیص دهد و آنها را از بین ببرد.
سوالات متداول
عواملی شامل ژنتیک، سابقه خانوادگی، عوامل محیطی مانند مصرف الکل، کمتحرکی، چاقی و مصرف دخانیات می توانند احتمال ابتلا به سرطان سینه را افزایش دهند.
درد سینه ممکن است دلیل دیگری مثل عفونتها یا تغییرات هورمونی باشد. برای اطمینان، همیشه به پزشک متخصص مراجعه کنید.
فاکتورهای خطر ابتلا به سرطان سینه شامل وراثت، سن، پرولیفراتیو (تجدد سلولی)، چاقی، مصرف الکل، عدم تحرک و فعالیت بدنی کم، مصرف هورمونهای جنسی، عدم انجام شیردهی و استفاده از هورمونهای جنسی پس از سن گرفتن است.