آیا تا به حالی چیزی در مورد سرطان صفاقی اولیه شنیده اید؟
قسمت داخلی شکم (قسمتی از بدن زیر قفسه سینه و بالای باسن) با یک بافت شفاف و صاف پوشانده شده است. همچنین سطوح تمام اندام های آن ناحیه را می پوشاند و به آنها اجازه می دهد بدون چسبیدن به یکدیگر در کنار یکدیگر قرار بگیرند که به آن صفاق می گویند. وقتی سلولهای تشکیل دهنده صفاق به طور غیرطبیعی رشد کرده و به سلول های سرطانی تبدیل می شوند، به آن سرطان صفاقی اولیه می گویند.
این یک بیماری نسبتاً نادر است و تعداد کمی از زنان را درگیر می کند. سرطان صفاقی با شایع ترین نوع سرطان یعنی سرطان تخمدان مرتبط است. این دو بیماری علائم مشابهی دارند و پزشکان اغلب از درمان های مشابه برای آن ها استفاده می کنند. اما یک زن ممکن است سرطان صفاقی داشته باشد حتی اگر تخمدان هایش برداشته شده باشد.
این سرطان می تواند در هر نقطه از شکم اتفاق بیفتد و می تواند قسمت بیرونی هر یک از اندام های آنجا را تحت تأثیر قرار دهد. برای اطلاعات بیش تر، در این مقاله با ما همراه باشید.
فهرست مطالب
چه عللی سبب سرطان صفاقی اولیه می شود؟
هنوز علتی برای این نوع سرطان وجود ندارد و پزشکان به اطلاعات کافی در این باره دست نیافته اند.
سرطان صفاقی اولیه چه علائم و نشانه هایی به همراه دارد؟
تشخیص سرطان صفاقی یک چالش است چرا که به نظر می رسد علائم بیشتر از آنکه در واقع اشتباه باشد ، در دستگاه گوارش مشکلاتی را نشان می دهد. این علائم می توانند شامل موارد زیر باشند :
- احساس درد عمومی در شکم، مانند سوء هاضمه، گاز ، نفخ یا گرفتگی عضلات
- کاهش یا افزایش وزن بدون دلیل مشخص
- احساس سیری بعد از خوردن کمی غذا
- سو هاضمه، حالت تهوع یا یبوست
- خونریزی از واژن
- نداشتن اشتها
- تکرر ادرار
و بسیاری از موارد دیگر می توانند این علائم را ایجاد کنند. فقط پزشک می تواند بفهمد مشکل چیست.
به دلیل مبهم بودن علائم، پزشکان معمولاً نمی توانند سرطان صفاق را تا مراحل بعدی آن تشخیص دهند. در آن زمان، مراحل درمانی اغلب و به مراتب سخت تر می شود.
چه روش های تشخیصی برای سرطان صفاقی اولیه وجود دارد؟
پزشکان به طور کلی باید بیش از یک مرحله را طی کنند تا بتوانند مشکل این بیماری را تشخیص دهند. بعد از اینکه به پزشک خود گفتید که چه احساسی دارید، احتمالاً پزشک برای تشخیص، موارد زیر را تجویز خواهد کرد :
معاینه لگن
پزشک واژن، رحم، تخمدان ها و سایر اندام ها را معاینه می کند تا ببیند آیا اندازه یا شکل آنها غیر طبیعی است یا خیر.
آزمایش خون
پزشکان با استفاده از آزمایش خون می توانند مواد شیمیایی را که ممکن است نشانه وجود سرطان باشد را شناسایی کنند.
سونوگرافی
یک ساز کوچک امواج صوتی را به شکم فرد می فرستد. هنگامی که آنها باز می گردند، دستگاه آن ها را به تصویری تبدیل می کند که پزشک می تواند آن را روی صفحه مشاهده کند. این امر ممکن است بافت مبتلا به سرطان را نشان دهد.
عمل جراحي
جراح یک برش کوچک در ناحیه شکم ایجاد می کند و سپس یک وسیله کوچک با چراغ را در آن قرار می دهد، به اطراف نگاه می کند و بافتی را که تیم پزشکی می تواند از نظر سرطان بررسی کند، بیرون می آورد.
گرفتن نمونه مایع
اگر مایعات زیادی در شکم وجود داشته باشد، پزشک ممکن است مقداری از آن را با سوزن خارج کرده و از نظر وجود سلول های سرطانی بررسی کند.
مراحل درمانی
اگر تیم پزشکی سرطان صفاقی را تشخیص دهد، میزان پیشرفت آن را با استفاده از مراحل تجزیه و تحلیل دسته بندی خواهند کرد. این کار به آنها کمک می کند تا تصمیم بگیرند که به چه درمانی مناسب است. مراحل از اعداد رومی استفاده می کنند :
مرحله I (مرحله اول)
سرطان در یک یا هر دو تخمدان وجود دارد، همان اندام های بادام شکل که تخمک و هورمون های زنانه تولید می کنند. مایع موجود در شکم نیز ممکن است دارای سلول های سرطانی باشد.
مرحله II (مرحله دوم)
این بیماری به بافت ها یا اندام های دیگر لگن مانند رحم گسترش یافته است.
مرحله III (مرحله سوم)
سلول های سرطانی وارد شکم می شوند، مانند روده یا قسمت خارجی کبد.
مرحله IV (مرحله چهارم)
سرطان به نقاط دورتر بدن مانند ریه ها نیز سرایت کرده است.
چه روش های درمانی برای سرطان صفاقی اولیه وجود دارد؟
پزشک یک برنامه درمانی را بر اساس میزان پیشرفت سرطان، محل آن و به طور کلی سالم بودن فرد توصیه می کند. این روش ها عبارتند از :
عمل جراحي
این معمولاً نقطه شروع است. تیم پزشکی سعی می کند تمام علائم قابل مشاهده بیماری را از بین ببرد که شامل برداشتن تخمدان ها، رحم و لوله های فالوپ است. در صورت لزوم، جراح ممکن است قسمتی از روده یا کبد را خارج کند.
شیمی درمانی
در این روش از داروها برای مبارزه با سرطان استفاده می شود. ممکن است داروها را به رگ یا از طریق کاتتر به شکم تزریق کنند. این داروها ۶ دوز و برای هفته ها و ماه ها تجویز می گردد. به عنوان مثال ، اگر فرد از طریق IV شیمی درمانی شود، احتمالاً هر ۳ هفته یکبار باید استفاده شود.
نیاز به مراجعه به بیمارستان نیست، چرا که هر دوز را به صورت سرپایی و در مطب پزشک یا کلینیک می تواند انجام شود.
تابش – تشعشع (Radiation)
این روش شامل هدف قرار دادن سرطان با اشعه ایکس شدید یا اشعه های دیگر است. پزشکان به ندرت درمان کسی را با این کار شروع می کنند. اما در صورت بازگشت سرطان پس از اولین درمان، ممکن است از آن در ناحیه کوچکی از شکم استفاده شود.
درمان هدفمند
در این درمان از داروها یا مواد دیگر برای حمله به مولکول های خاصی مانند پروتئین روی سلول های سرطانی استفاده می شود. این داروها سلول های سالم را نمی کشند و معمولاً همراه با شیمی درمانی، جراحی یا اشعه استفاده می شود.