فیبروم رحم در یائسگی
فیبروم رحم در یائسگی، تومور غیر بدخیمی است که در دستگاه تناسلی بانوان بسیار شایع است. این تومورها از نوع خوشخیم و غیرسرطانی هستند و در دیواره عضلانی رحم با اندازههای متفاوت شکل میگیرند. حدود ۴۰ تا ۸۰ درصد از بانوان مبتلا به آنها میشوند. اگرچه فیبرومهای رحم باعث سرطان نمیشوند، اما ممکن است علائمی مانند درد و فشار در منطقه مثانه را به همراه داشته باشند. این تومورها معمولاً تحت تأثیر هورمونهای استروژن و پروژسترون شکل میگیرند و با ورود به دوران یائسگی و کاهش این هورمونها، ریسک ایجاد و افزایش اندازه فیبرومهای رحم در این مرحله کاهش مییابد.
فهرست مطالب
آیا فیبروم رحم بعد از یائسگی خطرناک است؟
در یائسگی، احتمال تشخیص اشتباه فیبروم رحم به عنوان یک توده سرطانی حدود یک در هزار است. در این صورت، تنها زمانی خطر ابتلا به سرطان وجود خواهد داشت. اما در واقعیت، فیبروم رحم در دوران یائسگی خطر سرطانی ندارد زیرا این تومورها خوشخیم هستند. به ویژه در سنین یائسگی و پس از آن، فیبرومها به طور خودبخودی تحلیل میشوند و عوارضی ایجاد نمیکنند. در واقع، فیبرومها در دوران یائسگی بهصورت نادر ایجاد میشوند و ممکن است بدون علائم قابل توجهی شکل بگیرند و در نهایت بدون ایجاد مشکل جدیی از بین بروند، حتی بدون آگاهی فرد مبتلا.
اگرچه گاهی این تومورها میتوانند درد و خونریزی غیرطبیعی در زمان یائسگی را ایجاد کنند که برای درمان آن میتوان به پزشک مراجعه کرد. همچنین، داروهایی نیز وجود دارند که میتوانند به تغییر اندازه و تحلیل فیبرومها کمک کنند. بنابراین، خطرات فیبروم رحمی بیشتر در دوره باروری وجود دارد و نیازی به نگرانی درباره فیبروم رحم در دوران یائسگی نیست.
علائم وجود فیبروم در رحم بعد از یائسگی
علائم وجود فیبروم رحم در دوران یائسگی با علائمی که در سنین باروری دیده میشوند تفاوتی ندارد. فیبرومها تودههای خوشخیمی هستند که در اندازه و شکل متنوعی شکل میگیرند؛ ممکن است اندازه آنها معادل یک دانه سیب یا حتی یک پرتقال بزرگ باشد. در بسیاری از موارد، این تومورها بدون هیچگونه علامت قابل توجهی در دیواره رحم شکل میگیرند، اما در برخی موارد ممکن است با علائمی شناخته شوند. برخی از علائمی که ممکن است نشان دهنده وجود فیبروم رحم در دوران یائسگی باشند عبارتند از:
- تکرر ادرار کردن
- احساس فشار در مثانه یا روده
- بیاختیاری یا نشت ادرار
- درد در ناحیه پایین کمر یا لگن
- احساس ناراحتی در رکتوم یا راست روده
- احساس سنگینی در منطقه پایین شکم
- خونریزی شدید و غیرطبیعی از دوره باروری تا یائسگی
- بزرگ و برجسته شدن شکم
- درد رابطه جنسی
در صورت تجربه هر یک از این علائم، مراجعه به پزشک متخصص توصیه میشود.
خطرات وجود فیبروم رحم در دوران یائسگی:
وجود فیبروم رحم میتواند باعث ایجاد درد و ناراحتی در فرد شده و بر فعالیتهای روزمره او تأثیر منفی بگذارد. با این حال، باید به یاد داشت که فیبروم رحم در دوران یائسگی کاملاً خوشخیم است و احتمال بروز سرطان در آن وجود ندارد. اگرچه فیبروم رحم در دوران قبل و بعد از یائسگی بسیار رایج است، اما با شناخت عوامل خطر میتوان احتمال ابتلا به آن را کاهش داد. عوامل زیر ریسک بروز فیبروم رحم را افزایش میدهند:
- فشار خون بالا
- سابقه خانوادگی فیبروئید
- چاقی
- کمبود ویتامین D
- استرس شدید و طولانی مدت
- عدم تجربه بارداری در دوران باروری
- مصرف الکل و آبجو
- نژاد؛ زنان سیاهپوست و آفریقایی بیشتر از سفیدپوستان به فیبروم رحم در یائسگی مبتلا میشوند.
- برخی بیماریهای تخمدانی
- سطح بالای هورمون استروژن
آیا فیبروم رحم در یائسگی رشد پیدا کرده و گسترش می یابد؟
به طور عمومی، رشد و افزایش اندازه فیبرومها به دلیل افزایش سطح هورمون استروژن رخ میدهد. با توجه به کاهش سطح هورمون استروژن در دوران یائسگی، انتظار میرود که در این مرحله اندازه فیبرومها کاهش یابد. با این حال، در برخی موارد، وجود عواملی که پیش از این بیان شد و همچنین استفاده از هورمونهای زنانه (استروژن و پروژسترون) در تراپی هورمونی توسط برخی از خانمها برای حفظ سطح هورمونهای زنانه، ممکن است رشد فیبروم را تسریع کند. با این حال، باید توجه داشت که نگرانی زیادی نیست؛ زیرا حتی در صورت رشد تومورها، میتوان با مشاوره پزشک متخصص درد، خونریزی و علائم مرتبط را بهطور موثر درمان کرد.
راهکارهای درمان فیبروم رحم در دوران یائسگی:
با توجه به سن، اندازه، علائم، و عود فیبروم رحم، راهکار مناسب برای درمان فیبروم رحم بعد از یائسگی باید انتخاب شود. درمان فیبروم رحم در این دوران میتواند از طریق روشهای زیر بهخوبی انجام شود:
- هورمون درمانی: استفاده از هورمونها بهصورت درمان همراه با استروژن و پروژسترون میتواند تأثیرات مثبتی بر روی رشد و علائم فیبروم رحم بعد از یائسگی داشته باشد.
- میولیز: روشی است که با استفاده از امواج صوتی بهمنظور تخریب فیبرومها انجام میشود. این روش میتواند بهعنوان جایگزین جراحی درمانی استفاده شود.
- آمبولیزاسیون فیبروم رحم: در این روش، رگهای خونی که به فیبروم متصل هستند بسته میشوند، که باعث کاهش تغذیه فیبروم میشود و بهتدریج انقباض و کوچک شدن آن را ایجاد میکند.
- عمل جراحی: در صورت لزوم، جراحی میومکتومی (برداشتن فیبرومها) یا هیسترکتومی (برداشتن رحم) ممکن است انجام شود.
راهکارهای درمان خانگی فیبروم رحم بعد از یائسگی
اگر علائم فیبروم رحم در یائسگی خفیف هستند، میتوان با استفاده از روشهای خانگی آنها را کاهش داد. راهکارهای درمان خانگی فیبروم رحم بعد از یائسگی شامل موارد زیر میشود:
- کاهش استرس روزانه.
- مصرف ویتامینها و مکملهای مورد نیاز.
- تغییر در رژیم غذایی با افزایش مصرف میوهها، سبزیجات، چای سبز و موادی که برای کنترل فیبروم مفید هستند. بهعنوان مثال، میوههای حاوی ویتامین C میتوانند به تنظیم هورمون و کاهش اندازه تومورها کمک کنند.
- کاهش وزن اضافی و فعالیت منظم.
- کاهش مصرف قند و غذاهای فرآوری شده.