[021] 88 71 24 59
مطب: چهارشنبه ها 18:00 - 15:00
یکشنبه و سه شنبه ها 18:00 - 15:00
تهران، قائم مقام فراهانی، بیمارستان تهران کلینیک، کوچه شهدا، پلاک 4

درمان سرطان رحم

فهرست مطالب

درمان سرطان رحم

سرطان رحم بدخیم چه علائمی دارد ؟ سرطان رحم در دختروجود دارد ؟روش های درمان قطعی سرطان رحم چیست ؟آیا سرطان رحم کشنده است؟شیوع و سن سرطان رحم چگونه است ؟آیا سرطان رحم درمان دارد؟روش های پیشگیری از سرطان رحم چیست؟در این مقاله به این سوالات پاسخ می دهیم .

درمان سرطان رحم از راه جراحی، با هدف حذف و برداشتن رحم، تخمدان ها، لوله های فالوپ، و گره های لنفاوی انجام می شود.دکتر اعظم السادات موسوی ، متخصص زنان و زایمان و فوق تخصص انکولوژی با استفاده از روش های نوین به درمان این بیماری می پردازد.برای مشاوره و تعیین وقت قبلی با شماره های 88 71 24 59 تماس بگیرید یا به آدرس اینستاگرام مراجعه کنید .

سرطان رحم کشنده است ؟

سرطان رحم یا همان سرطان اندومتر، سرطانی است که در بافت رحم (اندومتریوم) اتفاق می افتد. انواع دیگری از این سرطان از جمله سرطان سارکوم رحم وجود دارد، که البته به مراتب کمتر از سرطان رحم شایع می باشد.این بیماری عمدتا در مراحل اولیه تشخیص داده می شود، زیرا با علائمی مانند ترشحات غیر طبیعی همراه می باشد. در چنین شرایطی امکان برداشتن بافت رحم و درمان این سرطان وجود دارد.

سرطان-رحم
سرطان-رحم

سرطان  رحم بدخیم

رحم، ارگان توخالی است که در خانم ها و در ناحیه لگن، قرار گرفته است. عملکرد رحم به گونه ای است که از رشد جنین تا زمان تولد، محافظت می کند.رشد غیر طبیعی و بدخیم سلول های رحم، سرطان رحم نام دارد. افزایش تولید سلول های سرطانی، منجر به شکل گیری تومورهای بدخیم خواهد شد.

سن سرطان رحم

گرچه علت اصلی سرطان رحم مشخص نیست، اما عواملی مانند چاقی و اضافه وزن، شروع قاعدگی قبل از 12 سالگی، یائسگی قبل از 55 سالگی و سابقه خانوادگی ابتلا به سرطان رحم از جمله عواملی هستند که احتمال ابتلا به سرطان رحم را افزایش می دهند.

علائم سرطان رحم

  • ترشحات غیر طبیعی از واژن
  • خونریزی واژن
  • درد به هنگام ادرار و مقاربت
  • دردهای لگنی

آیا سرطان رحم درمان دارد؟

  • سرطان رحم عمدتا از طریق معاینات لگنی، تست پاپ اسمیر، اولتراسوند و بیوپسی امکان پذیر می باشد. سی تی اسکن و MRI از دیگر روش های تشخیصی هستند.
  • مراحل سرطان رحم با بیوپسی، عکس برداری از قفسه سینه و سی تی اسکن، تشخیص داده می شود.
  • جراحی، هورمون درمانی و شیمی درمانی، از جمله روش های درمانی سرطان رحم هستند. درمان نیز بر اساس مرحله سرطان، سن و سلامت جسمانی فرد در نظر گرفته می شود.
  • درمان سرطان رحم از راه جراحی، با هدف حذف و برداشتن رحم، تخمدان ها، لوله های فالوپ، و گره های لنفاوی انجام می شود.
  • مراقبت ها و اقدامات اولیه در درمان سرطان رحم نیز بسیار مهم می باشد.

اندومتریوم، غشای مخاطی رحم می باشد. رحم، ارگانی است عضلانی و توخالی، که در ناحیه لگن واقع شده، درست همان جایی که جنین رشد می کند. قسمت انتهایی و باریک رحم که به واژن می رسد، دهانه رحم نام دارد.

سرطان-رحم
سرطان-رحم

عوامل خطر سرطان رحم

برخی عوامل که احتمال ابتلا به سرطان رحم را افزایش می دهند، عبارتند از:

  • چاقی و اضافه وزن
  • ابتلا به سندرم متابولیک، مجموعه ای از شرایط خاص پزشکی که منجر به انباشت چربی در اطراف شکم می شود، فشار خون بالا، تری گلیسیرید بالا
  • عدم بارداری در گذشته
  • شروع قاعدگی در سنین پایین
  • یائسگی در سنین بالا
  • ابتلا به سندرم تخمدان پلی کیستیک
  • سابقه ابتلا به سرطان رحم در یکی از اعضای خانواده
  • بالا بودن سطح کلسترول خون
  • بر هم خوردن تعادل تولید و ترشح هورمون های استروژن و پروژسترون

تاموکسیفن، از جمله داروهای هورمونی است که برای افراد مبتلا به سرطان سینه تجویز می شود. مصرف این دارو، باعث خونریزی غیر طبیعی واژن، و افزایش خطر ابتلا به سرطان رحم می شود.

سرطان-رحم
سرطان-رحم

پیشگیری از سرطان رحم

جهت کاهش و یا پیشگیری از سرطان رحم، بهتر است موارد زیر را در نظر داشته باشید:

  • در خصوص عوارض هورمون درمانی بعد از یائسگی، با پزشک خود مشورت داشته باشید. اگر شما جزء افرادی هستید که به منظور کنترل علائم و نشانه های یائسکی، از هورمون درمانی استفاده می کنید، حتما مزایا و معایب این روش را از پزشک خود بخواهید.

ترکیبی از هورمون های استروژن و پروژسترون، احتمال ابتلا به سرطان رحم را کاهش می دهد. البته هورمون درمانی می تواند با عوارضی مانند افزایش احتمال ابتلا به سرطان سینه نیز همراه باشد.

  • مصرف قرص های پیشگیری از بارداری. مصرف این قرص ها به مدت یک سال، احتمال ابتلا به سرطان رحم را کاهش می دهند.
  • داشتن وزن بدنی مناسب و ایده آل. همان طور که قبلا اشاره کردیم، چاقی و اضافه وزن، احتمال ابتلا به سرطان رحم را افزایش می دهند، به همین خاطر، کاهش وزن، ورزش و تحرک بدنی و به حداقل رساندن مصرف کالری در طول روز، از جمله اقداماتی هستند که همواره توصیه می شوند.
  • ورزش و تمرینات بدنی. سعی کنید ورزش را در برنامه روزانه خود داشته باشید. هر چه زمانی که به ورزش کردن اختصاص می دهید، بیشتر باشد، شانس ابتلا به سرطان رحم نیز کاهش می یابد.

در صورتی که سرطان به سایر قسمت ها و ارگان های بدن بزند، متاستاز نامیده می شود. در چنین شرایطی، سلول های سرطانی از منشاء اولیه خود حرکت می کنند و از طریق سیستم لنفاوی و خون به سایر قسمت های بدن می رسند.

مراحل سرطان رحم

مرحله I. در این مرحله، تنها رحم درگیر سرطان می شود.

مرحله II. در این مرحله، سرطان به بافت های همبندی و دهانه رحم نیز می زند، اما به قسمت خارجی رحم، مربوط نمی شود.

مرحله III. در این مرحله، رحم و دهانه رحم نیز درگیر خواهند شد، و به سه زیر گروه تقسیم می شوند:

IIIA. لایه های خارجی رحم، لوله های فالوپ، تخمدان ها درگیر سرطان می شوند.

IIIB. در این مرحله، واژن نیز درگیر می شود.

IIIC. در این مرحله، سرطان گره های لنفاوی موجود در لگن را نیز درگیر می کند.

مرحله IV. در این مرحله، بخش های خارج لگن، درگیر می شود، که ممکن است شاهد سرطان در بخش هایی از مثانه، دیواره روده، شکم و یا گره های لنفاوی نیز باشیم.

بعد از درمان، احتمال بازگشت سرطان در رحم، لگن، گره های لنفاوی شکم و یا سایر قسمت های بدن وجود دارد.

تشخیص سرطان رحم

  • معاینات لگنی، که پزشک به بررسی قسمت خارجی دستگاه تناسلی می پردازد. نحوه معاینه به این صورت می باشد، که پزشک دو انگشت خود را داخل واژن می کند و با دست دیگر، بر ناحیه شکم فشار وارد می کند، تا زمانی که رحم و تخمدان ها را احساس کند.

هم چنین پزشک، دستگاهی به نام اسپکولوم را وارد واژن می کند، با باز شدن دهانه واژن، هرگونه تغییر و اختلال در واژن و دهانه رحم قابل تشخیص خواهد بود.

  • استفاده از امواج صوتی و ایجاد تصاویری از رحم. ممکن است پزشک، جهت بررسی بافت اندومتریوم و بررسی وضعیت، تست اولتراسوند را تجویز کند، که امکان مشاهده هر گونه تغییر در غشای مخاط رحم نیز فراهم می گردد.
  • استفاده از اسکوپ، جهت معاینه اندومتریوم. در طول هیستروسکوپی، هیستروسکوپ که لوله ای ظریف و انعطاف پذیر است، از طریق واژن و رحم، در داخل دهانه رحم قرار داده می شود. لنز این ابزار، امکان مشاهده و معاینه داخل رحم و شکم را فراهم می کند.
  • برداشتن قسمتی از بافت جهت تست. در این حالت، نمونه ای از بافت داخلی رحم برداشته، و جهت بررسی به آزمایشگاه فرستاده می شود. این تست می تواند به صورت سرپایی و یا تحت بیهوشی نیز انجام شود.

در صورت تشخیص سرطان، بهتر است جهت درمان به انکولوژیست مراجعه کنید.

درمان سرطان رحم

جراحی

جراحی و در آوردن رحم، از جمله اقداماتی است که در درمان سرطان رحم توصیه می شود. در این شیوه جراحی که هیستروسکوپی، نام دارد، لوله های فالوپ و تخمدان ها نیز برداشته خواهند شد. این نکته را باید در نظر داشته باشید، که بعد از هیستروسکوپی، دیگر امکان باروری برای خانم ها وجود ندارد.

در طول جراحی، پزشک به بررسی نواحی اطراف رحم می پردازد تا از متاستاز و پخش شدگی سرطان نیز اطمینان یابد. در این میان، مرحله سرطان نیز تشخیص داده خواهد شد.

رادیوتراپی

در رادیوتراپی و یا استفاده از اشعه قوی ایکس، سلول های سرطانی نابود می شوند. در برخی بیماران، بعد از جراحی و به منظور به حداقل رسیدن احتمال بازگشت سرطان، رادیوتراپی نیز توصیه می شود. رادیوتراپی برای آن دسته از افرادی که بنا به هر دلیل، نمی توانند تحت جراحی قرار بگیرند، گزینه بسیار مناسبی می باشد.

هورمون درمانی

هورمون درمانی، یکی دیگر از گزینه های درمانی است که با مصرف داروهایی همراه می باشد که باعث افزایش سطح هورمون ها در خون می شوند، و به دو صورت می باشد:

اول. مصرف داروهایی که باعث افزایش سطح هورمون پروژسترون در بدن می شوند، که مانع از رشد سلول های سرطانی خواهند شد.

دوم. مصرف داروهایی که باعث کاهش سطح هورمون استروژن در بدن می شوند، و سلول های سرطانی در واکنش با این داروها از بین می روند.

شیمی درمانی

شیمی درمانی، روشی است که در آن، سلول های سرطانی با استفاده از مواد شیمیایی از بین می روند. ممکن است این مواد به صورت خوراکی (قرص) و یا از طریق تزریق وارد بدن شوند. این شیوه عمدتا در خانم هایی که سرطان رحم پیشرفته ای دارند، و یا این که سرطان مجدد بازگشت داشته، توصیه می شود.

سرطان-رحم
سرطان-رحم

مراقبت های بعد از درمان سرطان رحم

بعد از درمان سرطان، بهتر است هر 3 تا 6 ماه یک بار، و یک سال بعد از درمان ویزیت شوید. با انجام غربالگری های منظم، معاینات لگنی و تست پاپ اسمیر، از بازگشت مجدد سرطان نیز می توان پیشگیری کرد.

در صورتی که علامت و نشانه ای از بازگشت مجدد سرطان دیده شود، عکس برداری و سی تی اسکن و یا بیوپسی نیز انجام خواهد شد. اما در صورتی که اختلال و تغییری مشاهده نشود، نیازی به انجام معاینات بیشتر و یا آزمایش خون نخواهد بود.

برخی اقداماتی که بعد از درمان بایستی رعایت شوند، عبارتند از:

  • داشتن رژیم غذایی سالم و مفید، مصرف هر چه بیشر غذاهای حاوی فیبر
  • محدود کردن مصرف مشروبات الکلی
  • ورزش و فعالیت بدنی بعد از درمان
  • داشتن وزنی ایده آل

دکتر اعظم السادات موسوی

متخصص زنان و زایمان و فوق تخصص انکولوژی، عضو هيئت علمي و استاد گروه زنان و زايمان در بخش انكولوژي زنان بيمارستان وليعصر، استاد برگزيده سال ۱۳۶۷، نفر سوم در جشنواره ابن‌سينا سال ۱۳۶۸

8 thoughts on “درمان سرطان رحم

  1. اذیتا - دسامبر 3, 2018 در 3:05 ب.ظ

    سلام وقت بخیر من یه نوبت فوری می خواستم من hpv دارم و نیاز به چکاپ دارم

    پاسخ
    • drmoosavi - دسامبر 3, 2018 در 3:10 ب.ظ

      با شماره های مطب تماس بگیرید

      پاسخ
  2. رها - دسامبر 3, 2018 در 3:08 ب.ظ

    سلام دکتر میشه لطفا کمکم کنید.من خیلی وقته ک دوره قاعدگیم نامنظم شده..حتی شده تو ماه ۲بار پ شدم!پارسال دی ماه تقریبا اولین باری بود ک ۲بار تو ی ماه شدم…..اما ۲_۳ماه گذشته تغیراتم توجهمو خیلی جلب کرده! پ نامنظم…لکه بینی های مکرر…توماه۲بار شدن….مخصوصا اخرین سری ها ک بعد از ارگاسم کلیتوریسی دچار لکی بینی و خون اب میشم و اگ بازم ارگاسم شم بیشتر میشه و بیشتر میشه تا حالت پریوپ بگیره……و اینم بگم ک من هیچ دردی نه تو قاعدگی نه تو نزدیکی نه موقع لک بینی ندارم!! تازگیام حس میکنم هورمونام بهم ریخته مو زائد دراوردم چاقترشدم و پرخاشگرتر و تنبل تر.این لکه بینی بعد ارگاسم و نامنظمی پ بدجور نگران و خستم کرده.

    پاسخ
    • drmoosavi - دسامبر 3, 2018 در 3:11 ب.ظ

      باید بررسی شوید مراجعه کنید مطب

      پاسخ
  3. مریم - فوریه 14, 2020 در 8:03 ق.ظ

    سلام
    وقت بخیر
    مادر من شرایط بحرانی دارد و تست پاپ اسمیر رو به تازگی گرفته که نیاز به کولپوسکوپی دارن.از آنجایی که با خانم دکتر قبلا آشنا نشده بودیم پیش دکتر های دیگه بردیمشون و چون حاذق نبودند مادر منو خیلی اذیت کردند. من میترسم سرطان دهانه رحم داشته باشند و خدای نکرده پیشرفت کنه، بخدا الان دو ماهه نه خواب دارم نه خوراک. میشه خواهش کنم به مادر من وقت اورژانسی بدید برای 27بهمن؟!!!
    توروخدا خواهش میکنم. من خیلی میترسم. تو دنیا فقط مادرم رو دارم

    پاسخ
    • drmoosavi - مارس 15, 2020 در 5:17 ب.ظ

      لطفا جواب بيوپسي و تست پاپ اسمير را در دایرکت اینستاگرام ارسال کنید

      پاسخ
  4. مهسا - ژوئن 6, 2020 در 11:35 ب.ظ

    سلام وقتتون بخير.خانم دكتر مادرمن فيبروم داشتن چند سال و خونريزي…بعد از چند سال يايسه شدن و دو سال بعد از يايسگي خونريزي داشتن مراجعه كردن دكتر گفتن سرطانه رحمه سريعا بايد عمل بشه بخاطر شرايط خاص و كرونا و داشتن آسم…،هشت ماهي عقب افتاد عملشون ،الان يماهي ميشه عمل كردن و دكتر براشون راديوتراپي داخلي و خارجي نوشته و يسري امپول …بنظر شما بعد از انجام اين مراحل مادرم بهبود پيدا ميكنه؟

    پاسخ
    • drmoosavi - جولای 19, 2020 در 9:38 ق.ظ

      سلام
      انشاء الله كه خوب ميشن چون سرطان رحم انواع مختلفي دارد كه هر كدام رفتار باليني خاصي دارند اميدوارم نوع باتولوژي ايشان از نوع كمتر مهاجم باشد با ارزوي تندرستي و شفاي كامل

      پاسخ

پاسخ

یک × 3 =

مدت زمان مطالعه ۹ دقیقه
تماس با دکتر موسوی