HPV و سرطان دهانه رحم
دهانه رحم به انتهای تحتانی و باریک رحم کفته می شود که سبب پیوند قسمت فوقانی رحم به واژن است. یکی از مهم ترین دلایل ابتلا به سرطان دهانه رحم، از طریق ابتلا به HPV حاصل می شود. اگر سرطان دهانه رحم تشخیص داده شود که به دلیل زگیل تناسبی ایجاد شده یا نه، می توان راه های پیشگیری را طی نمود ئ آن را درمان کرد. یکی از راه های درمان، واکسن زدن و داشتن رابطه جنسی با روش های محافظت شده است.
فهرست مطالب
تعریف HPV
HPV، یکی از شایع ترین بیماری های مقاربتی است که نوع کم خطر آن می تواند باعث زگیل تناسلی در ناحیه واژن و یا آلت تناسلی، و نوع پر خطر آن منجر به بروز سرطان در خانم ها و آقایان شود. کسانی که فعالیت جنسی بالایی دارند، در معرض ویروس HPV بیش تری در مقایسه با سایر افراد دارند، اما ممکن است خود آن ها هرگز از این موضوع آگاهی نداشته باشند که چرا که آلودگی با این ویروس غالبا علائمی ایجاد نمیکند. به معنای دیگر، آلودگی با ویروس پاپیلومای انسانی در بیشتر موارد خود بخود از بین میرود بدون اینکه عارضهای از خود بجا گذارد.
در صورتی که HPV خودبخود محو نشود میتواند منجر به زگیل تناسلی (آلودگی با ویروس پاپیلومای انسانی کم خطر) و سرطان (آلودگی با ویروس پاپیلومای انسانی پر خطر) گردد.
راه های ابتلا به HPV
امکان انتقال این ویروس از راه دهان، واژن و یا رابطه مقعدی وجود دارد. اما نکته ای که وجود دارد این است که این ویروس در صورت استفاده از توالت فرنگی، استخر و یا تماس فرد به فرد مانند دست دادن، منتقل نمی گردد.
علائم ابتلا به HPV
معمولا ابتلا به HPV منجر به بروز علامت و نشانه ای نمی شود. برخی انواع این عفونت می تواند منجر به بروز زگیل تناسلی شود. زگیل تناسلی در نواحی مانند واژن، ولوو، دهان، مقعد، کشاله ران و یا آلت تناسلی ایجاد می شود.
برخی انواع HPV می توانند منجر به بروز سرطان دهانه رحم شوند، که شاهد بروز علائم زیر خواهیم بود:
- خونریزی ما بین سیکل قاعدگی و یا بعد از یائسگی
- سیکل قاعدگی سنگین
- ترشحات غیر طبیعی از واژن
- درد حین رابطه جنسی
شیوع HPV
هنوز هم که هنوز است، آمار درست و دقیقی در خصوص شیوع سرطان رحم از طریق HPV در دسترس نیست. اما طبق آمار و مطالعاتی که در ایالات متحده صورت گرفته حدود ۷۹ میلیون نفر در آمریکا هم اکنون آلوده به این ویروس هستند و سالانه در حدود ۱۴ میلیون نفر برای اولین بار آلودگی با این ویروس را تجربه میکنند.
حدود ۳۶۰ هزار نفر در هر سال به زگیل تناسلی مبتلا میشوند و بیش از ۱۱ هزار مورد سرطان دهانه رحم در هر سال تشخیص داده میشود.
چگونه HPV منجر به بروز سرطان دهانه رحم می شود؟
در بسیاری از موارد، عفونت HPV طی یک تا دو سال و خود به خود درمان می شود، اما ممکن است این عفونت در برخی افراد برای مدت زمان طولانی در بدن باقی بماند.
در صورتی که اقدامی نسبت به درمان HPV صورت نگیرد، سلول های موجود در دهانه رحم، به طور غیر طبیعی رشد می کنند و تبدیل به سلول های سرطانی خواهند شد. البته گاهی ممکن است چندین سال طول بکشد تا سلول های سرطانی و تومورها تشکیل شوند.
ریسک فاکتورهای موثر در ابتلا به HPV و سرطان دهانه رحم
- نوع HPV
- وضعیت سیستم ایمنی بدن. افراد مبتلا به بیماری های ضعف سیستم ایمنی مانند HIV، بیشتر در معرض ابتلا به HPV و سرطان دهانه رحم هستند
- عفونت با عواملی که در بروز سایر بیماری های مقاربتی مانند هرپس، کلامیدیا و گنوره آ موثر هستند
- مصرف بیش از حد سیگار و دخانیات
آیا راهی برای پیشگیری از ابتلا به HPV وجود دارد؟
واکسن زدن، یکی از راه های موثر در پیشگیری از ابتلا به HPV و سرطان دهانه رحم می باشد.
گارداسیل، واکسنی است که برای دختران تا ۲۶ سال و پسران تا ۲۱ سال و در سه دوز، توصیه می شود. معمولا توصیه می شود، واکسن قبل از اولین رابطه جنسی و قبل از در معرض بودن با ویروس HPV زده شود.
رابطه جنسی محافظت شده و استفاده از کاندوم، یکی دیگر از روش های موثر در پیشگیری از بروز این عفونت و سرطان دهانه رحم می باشد.
چرا خانم ها باید تست پاپ اسمیر را انجام دهند؟
پاپ اسمیر، یکی از تست های غربالگری سرطان دهانه رحم می باشد که به تشخیص اولیه این سرطان کمک می کند. در طول این تست، نمونه ای از سلول ها در دهانه رحم گرفته و جهت بررسی های بیشتر به آزمایشگاه فرستاده می شود، تا هر گونه رشد غیر طبیعی سلول ها و یا سرطان تشخیص داده شود.