غربالگری سرطان دهانه رحم
فهرست مطالب
غربالگری سرطان دهانه رحم
تحقیقات نشان داده است كه انجام غربالگری سرطان دهانه رحم به كاهش نرخ مرگ و میر در اثر این سرطان می انجامد.
این آزمایشات زمانی انجام می گیرند كه فرد علائمی ندارد.
– تست پاپ اسمیر برای غربالگری سرطان دهانه رحم به كار می رود.
– پس از برخی از آزمایشات غربالگری كه جواب مثبت است، از تست اچ پی وی كمك گرفته می شود.
– تست اچ پی وی می تواند همراه با آزمایش پاپ اسمیر یا بدون آن انجام گیرد.
امروز تحقیقات بسیاری در مورد آزمایشات غربالگری در حال انجام است.
سرطان دهانه رحم بعد از سرطان رحم و تخمدان سومین سرطان شایع در بین خانم ها می باشد. از آنجائیکه یکی از عوامل خطر این بیماری عدم رعایت بهداشت در دستگاه تناسلی می باشد ،در کشورهایی که مراقبت های بهداشتی بیشتر است شیوع آن کمتر می باشد .
در نتیجه مرگ و میرناشی از آن نیز کمتر است. تشخیص زود هنگام این بیماری می تواند از پیشرفت آن جلوگیری کرده و درمان به موقع صورت گیرد . یکی از این روش ها غربالگری می باشد که در ادامه این مبحث به آن می پردازیم .
سن ابتلا به سرطان دهانه رحم
از هر 128 خانم یک نفر در معرض این نوع سرطان هستندکه پیک سنی شیوع این نوع سرطان 47 سال می باشد. عوامل زمینه ای این نوع سرطان ، عفونت ها می باشد که با گذشت زمان و عدم درمان آنها در سنین بین 35 تا 40 سال ممکن است منجر به سرطان شود . در سن 60 سالگی نیز به دلیل ضعف سیستم ایمنی بدن و عدم رعایت بهداشت دستگاه تناسلی ابتلا به این نوع سرطان نیز افزایش می یابد .
روش های تشخیص سرطان دهانه رحم
علی رغم اینکه این نوع سرطان خطرناک می باشد اما خوشبختانه قابل تشخیص و پیشگیری می باشد . برای پیشگیری از این بیماری باید ابتدا عوامل خطر این نوع بیماری را شناسایی کرد که مهم ترین آنها به شرح ذیل می باشد :
- ازدواج در سنین پایین ( 16 سالگی )
- عدم رعایت مراقبت های بهداشتی
- کشیدن سیگار و دخانیات
- سابقه داشتن عفونت های دستگاه تناسلی بخصوص عفونت هایی که از طریق رابطه جنسی منتقل می شود .
- افرادی که ضعف سیستم ایمنی دارند مانند افراد مبتلا به ایدز
- عامل اصلی این سرطان دهانه رحم عفونت ویروسی است. عفونت هایی که از طریق دستگاه تناسلی منتقل می شود . از جمله بیماری زگیل تناسلی (hpv) می باشد.
البته تمام انواع این ویروس خطرناک نیست . بیش از 100 نوع ویروس وجود دارد که تعداد کمی از آنها(16 نوع ) می تواند خطرساز باشد . شیوع این ویروس در سنین باروری 20 تا 30 سال است. این عفونت در صورتی که درمان نشود بعد از سالها ( معمولا 7 سال ) تبدیل به ضایعه بدخیمی می شود . به همین جهت تشخیص زودهنگام از پیشرفت و خطر ابتلا به سرطان جلوگیری می کند.
آزمایشات غربالگری سرطان دهانه رحم
آزمایشات غربالگری با كمترین آسیب علائم سرطان دهانه رحم را تشخیص می دهد. در حقیقت این آزمایشات نشانه های سرطان دهانه رحم را هنگامی كه هیچ نشانه ای از بیماری وجود ندارد، تشخیص می دهد. به این ترتیب طول عمر بیماران افزایش یافته و یا از مرگ آن ها جلوگیری می شود.
انجام منظم پاپ اسمیر در زنان بین ٢١ تا ٦٥ سال برای پایین آوردن احتمال مرگ و میر در اثر این سرطان را كاهش می دهد.
پاپ اسمیر برای تشخیص سرطان دهانه رحم
در این آزمایش نمونه ای از سلول های دهانه رحم و واژن گرفته می شود و این سلول ها در زیر میكروسكوپ قرار گرفته می شوند تا هر گونه سلول غیر طبیعی تشخیص داده شود.
در صورتی كه نتیجه تست پاپ اسمیر مثبت باشد پیشنهاد می شود كه آزمایش اچ پی وی انجام شود تا دی ان ای یا ار ان ای برخی از انواع عفونت های اچ پی وی تشخیص داده شود.
همان طور كه گفته شد این آزمایش می تواند به صورت تكی یا همراه با آزمایش پاپ اسمیر انجام گیرد و هر دو این آزمایشات بر روی سلولهایی كه از دهانه رحم گرفته شده است، انجام می گیرد.
هشدارهای سرطان دهانه رحم
در صورتی که فرد قاعدگی نامنظم داشته باشد و ترشحات زیاد با علائم غیرطبیعی داشته باشد باید به پزشک متخصص مراجعه کنند .
غربالگری سرطان دهانه رحم در بارداری
در صورتی که زخمی در دهانه رحم بخصوص در دوران بارداری وجود داشته باشد ، اگر در ماههای اول حاملگی باشد باید باتشخیص پزشک متخصص زنان تست پاپ اسمیر انجام دهد. این تست مشخص می کند که فرد مبتلا به بدخیمی سرطان دهانه رحم می باشد یا نه . در صورتی که نتیجه تست پاپ اسمیر طبیعی بود و عفونتی وجود نداشته باشد ممکن است تا اواخر بارداری نیاز به تست خاصی نباشد .
خطرات آزمایش غربالگری سرطان دهانه رحم
آزمایشات غربالگری خطرات زیر را دارند:
– انجام آزمایشات غیر ضروری:
در سنین پایین احتمال بروز سرطان دهانه رحم بسیار پایین است و بسیاری از سلول های غیر طبیعی به خودی خود از بین می روند.
نتیجه گیری
همه آزمایشات غربالگری برای تشخیص درست یاری كننده نیستند و دارای برخی عوارض هستند.
بنابراین قبل از انجام آزمایش با پزشك خود مشورت كنید و در صورتی كه تاثیر آزمایش ثابت شده است آن را انجام دهید.
منبع: https://www.cancer.gov/types/cervical/patient/cervical-screening-pdq