سرطان لنفوم هوچکین
سرطان لنفوم هوچکین که نتیجه رشد غیرطبیعی سلول ها در دستگاه لنفاوی می باشد. پیشرفت های روز افزونی که در زمینه تشخیص و درمان بیماری هوچکین بوده، خوشبختانه باعث شده است تعداد کثیری از بیماران مبتلا به هوچکین درمان شوند. بیماری هوچکین مانند سایر بیماری ها با تشخیص زودرس احتمال درمان آن نیز افزایش می یابد.
فهرست مطالب
علائم سرطان لنفوم هوچکین
مهم ترین نشانه سرطان لنفاوی هوچکین سفت شدن، تورم و درد غدد لنفاوی است. غدد لنفاوی در اثر عفونت های موضعی، بزرگ می شوند که منجر به درد می شوند. تورم بدون درد حاکی از بروز هر نوع اختلال در لنفوسیت ها مثل لنفوم است. این عارضه در واقع اولین نشانه بیماری هوچکین است. از جمله نشانه های دیگر بیماری هوچکین به شرح زیر است :
- تب داشتن
- تعریق شبانه
- خارش پوست
- کاهش شدید وزن
- احساس خستگی بیش از اندازه
- بروز مشکلات تنفسی
- بروز عفونت های شدید
- احساس درد و فشار در قفسه سینه
- خونریزی و کبودی بیش از اندازه در نواحی مختلف بدن
- احساس سیری بیش از اندازه پس از مصرف کمی از مواد غذایی
بیش تر بخوانید => سرطان سینه
عوامل موثر در سرطان لنفوم هوچکین
عواملی که در بروز سرطان لنفوم هوچکین موثر است، به شرح زیر است :
- معمولا درصد ابتلای به سرطان لنفوم هوچکین در مردان بیش تر از زنان است.
- سرطان لنفوم هوچکین معمولا در افرادی که ما بین 15 الی 40 سال سن دارند، تشخیص داده می شوند.
- در صورتی که هر یک از خویشاوندان شما به سرطان لنفوم هوچکین یا لنفوم غیر هوچکین دچار شده باشند، امکان ابتلای شما به این نوع سرطان نیز افزایش می یابد.
- افرادی که به بیماریهای ناشی از ویروس اپشتین بار مانند مونونوکلئوز عفونی مبتلا شدهاند، بیشتر از افرادی که به این عفونتها مبتلا نشدهاند، دچار لنفوم هوچکین میشوند.
شدت و مراحل سرطان لنفوم هوچکین
عد از تشخیص بیماری هوچکین، مرحلهای از پیشرفت سرطان تعیین میشود. این مرحله مشخص میکند میزان و شدت بیماری چگونه است و بر اساس آن پزشک میتواند گزینهها و چشماندازهای درمانی مدنظر را مشخص کند.
بیماری هوچکین چهار مرحله عمده دارد:
- مرحله اولیه: در این مرحله، سرطان در یک منطقه از غدد لنفاوی یا در یک بخشی از یک ارگان مشاهده میشود.
- مرحله پیشرفته موضعی: در این مرحله، سرطان در دو منطقه غدد لنفاوی و در یک جانب دیافراگم یا در یک منطقه غدد لنفاوی و در ناحیه مجاور دیده میشود.
- مرحله پیشرفته: در این مرحله، سرطان در مناطق غدد لنفاوی بالا و پایین دیافراگم یا در یک منطقه غدد لنفاوی و در یک عضو در دو طرف دیافراگم دیده میشود.
- مرحله گسترده: در این مرحله، سرطان به شدت توسعه یافته است و خارج از غدد لنفاوی و در قسمتهای دیگری از بدن مانند مغز، استخوان، کبد یا ریه گسترش یافته است.
راه های تشخیص سرطان لنفوم هوچکین
معمولا جهت تشخیص سرطان لنفوی هوچکین، ابتدا پزشک معاینات فیزیکی لازم را انجام داده و در خصوص سوابق پزشکی فرد سوالاتی می پرسد. پزشک متخصص نیز با پرسیدن پرسش هایی، آزمایش های زیر را تجویز می نماید :
- آزمایش های تصویربرداری، مانند اشعه ایکس یا سی تی اسکن
- نمونهبرداری از غدد لنفاوی، که شامل برداشتن قطعهای از بافت غدد لنفاوی برای آزمایش وجود سلولهای غیرطبیعی است
- آزمایش خون، مانند شمارش کامل خون (CBC)، برای اندازهگیری سطح گلبولهای قرمز خون، گلبولهای سفید خون و پلاکتها
- ایمونوفنوتیپ برای تعیین نوع سلولهای لنفوم
- آزمایش عملکرد ریه برای تعیین میزان عملکرد ریهها
- اکوکاردیوگرام برای تعیین میزان کارایی قلب
- نمونهبرداری از مغز استخوان که شامل بررسی و برداشتن مغز استخوان است تا ببینید آیا سرطان گسترش یافته است یا خیر.
بیش تر بخوانید => درمان hpv
درمان سرطان لنفوم هوچکین
درمان سرطان لنفوم هوچکین معمولاً بر اساس مرحله بیماری تعیین میشود. گزینههای اصلی درمان شیمی درمانی و پرتودرمانی هستند. پرتودرمانی از پرتوهای با انرژی بالا برای نابودی سلولهای سرطانی استفاده میکند. درمان شیمی درمانی شامل استفاده از داروهایی است که میتوانند سلولهای سرطانی را از بین ببرند. این داروها ممکن است به صورت خوراکی یا تزریق وریدی تجویز شوند.
در مراحل اولیه، پرتودرمانی به تنهایی ممکن است کافی باشد، اما در مراحل پیشرفته، ممکن است داروهای هدفمند به شیمی درمانی شما اضافه شوند. در صورت عدم پاسخ به شیمی درمانی یا پرتودرمانی، ایمونوتراپی یا پیوند سلول بنیادی مورد استفاده قرار میگیرد.
در روش پیوند سلولهای بنیادی، سلولهای سالم به بدن شما تزریق میشوند تا به عنوان جایگزین سلولهای سرطانی در مغز استخوان عمل کنند. بعد از درمان، نیاز است که به طور منظم نوبتهای پزشکی خود را رعایت کرده و دستورالعملها را پیروی کنید.
سوالات متداول
علت دقیق سرطان لنفوم هوچکین هنوز مشخص نیست. اما برخی از عوامل ممکن شامل عوامل ژنتیکی، عوامل محیطی مانند تعرض به مواد شیمیایی مخرب یا پرتوهای مضر، عوامل ایمنی ضعیف و عفونتهای ویروسی مانند ویروس اپشتاین-بار و ویروس هومانهرپسویروس 8 است.
بله، سرطان لنفوم هوچکین قابل درمان است. با توجه به مرحله بیماری، برنامه درمانی مناسب تعیین میشود. در مراحل اولیه، ممکن است تنها پرتودرمانی کافی باشد، اما در مراحل پیشرفته، شیمی درمانی، ایمونوتراپی و پیوند سلول بنیادی نیز به کار میرود.
بله، پس از درمان سرطان لنفوم هوچکین، نیاز به پیگیری دارید. پزشک شما برنامه نوبتهای پزشکی منظم برای بررسی و پیگیری وضعیت شما تعیین خواهد کرد. همچنین، ممکن است نیاز به آزمونها و تستهای تکمیلی داشته باشید.