[021] 88 71 24 59
مطب: چهارشنبه ها 18:00 - 15:00
یکشنبه و سه شنبه ها 18:00 - 15:00
تهران، قائم مقام فراهانی، بیمارستان تهران کلینیک، کوچه شهدا، پلاک 4

جراحی هیستروسکوپی

هیستروسکوپی

هیستروسکوپی جراحی است که در آن پزشک متخصص می تواند هر نوع مشکل و بیماری مربوط به رحم را تشخیص داده و دلایل خونریزی غیر طبیعی را تشخیص می دهد. این روش به وسیله لوله ای باریک و سبک به نام هیستروسکوپ صورت می گیرد. با وارد کردن این لوله، پزشک می تواند دهانه رحم و فضای داخلی رحم را معاینه کرده و می تواند بخشی از پروسه تشخیص یا درمانی را انجام دهد. در این مقاله ما راه همراهی کنید تا در خصوص این روش، اطلاعات بیش تری را در اختیار شما قرار دهیم.

فهرست مطالب

هیستروسکوپی چیست؟

در صورتی که فرد مراجعه کننده پاپ اسمیر غیر طبیعی ، خونریزی غیر طبیعی رحمی و یا خونریزی بعد از یائسگی داشته باشد، بنابر تشخیص متخصص زنان هیستروسکوپی انجام می گیرد. از هیستروسکوپی برای تشخیص علت نازایی و سقط های مکرر هم استفاده می گردد. همچنین هیستروسکوپی برای ارزیابی پولیپ ها و فیبروم های رحمی و تشخیص محل دقیق آنها و یا خارج کردن IUD انجام می گیرد.

با کمک هیستروسکوپی می توان به خارج کردن فیبروم و پولیپ رحمی پرداخته و روشی جایگزین برای جراحی باز باشد. در طول هیستروسکوپی می توان از توده های غیر طبیعی و مشکوک نمونه گرفته شود. در طول بارداری نمی توان از این روش استفاده نمود.

کاربردهای هیستروسکوپی

هیستروسکوپی رو کاربرد اضلی دارد که به شرح زیر است :

هیستروسکوپی تشخیصی

هیستروسکوپی به منظور تشخیص و اینکه بیماری به چه علتی ایجاد شده است، انجام می شود و این یکی از کاربردهای این روش است. از دیگر بیماری هایی که توسط هیستروسکوپی تشخیص داده می شود، می توان به موارد زیر اشاره کرد :

  • تشخیص پولیپ رحمی و فیبروم رحمی
  • تشخیص سرطان رحم
  • خونریزی های شدید و همراه با درد در دوران پریود و طولانی شدن آن
  • علت سقط های پشت سر هم
  • نتایج اشخیص علت ناباروری
  • نتایج غیرطبیعی
  • آزمایش پاپ اسمیر

خونریزی های بعد از قاعدگی

بررسی علل دردهای رحمی

بررسی درد لگنی

چسبندگی رحم

قبل از کورتاژ

تشخیص بدشکلی رحم

هیستروسکوپی جراحی (درمانی)

هیستروسکوپی جنبه درمانی نیز دارد که برای موارد زیر صورت می گیرد :

  • رفع چسبندگی رحمی
  • بهبود و درمان مشکلات ناباروری
  • برداشتن فیبروم یا پولیپ رحمی
  • تعیین قرار گرفتن دستگاه IUD
  • بیوپسی جهت بررسی بیش تر زیر میکروسکوپ

هیستروسکوپی پولیپ رحم

برای انجام هیستروسکوپی در ابتدا یک وسیله نازک، منعطف و مجهز به منبع نوری و تلسکوپ به نام هیستروسکوپ، از طریق واژن وارد رحم می شود. به این ترتیب پزشک می تواند محیط داخلی رحم را بررسی و معاینه کند. برای جراحی پولیپ های رحمی در طول هیستروسکوپی با هیستروسکوپ پولیپ ها برداشته می شوند. سپس پولیپ ها برای آزمایش و بررسی به آزمایشگاه فرستاده می شوند.

هیستروسکوپی سرطان رحم

سرطان رحم یا همان اندومتریال کانسریکی از سرطان های شایع در بین زنان و مخصوصاً در دوران یائسگی می باشد. این سرطان در دیواره رحمی یا اندومتریوم شروع شده و به میومتریوم گسترش می یابد. خونریزی غیر طبیعی از رحم می تواند یکی از نشانه های اصلی سرطان رحم باشد که در این صورت نیاز است تا محیط داخلی رحم بررسی شود. به این ترتیب تشخیص درست بیماری داده می شود و گزینه درمانی مناسب انتخاب می گردد.

هیستروسکوپی یکی از گزینه های درمانی برای سرطان رحم بوده و اطلاعاتی در رابطه با پولیپ و میوم های موجود در رحم به دست می آورد. در طول این روش نمونه های از توده های مشکوک موجود در رحم گرفته می شود و به محیط آزمایشگاه فرستاده می شود.

همچنین این روش  یک ابزار قدرتمند برای بررسی حفره رحمی و اندومتریوم می باشد. باور غلطی درباره عدم انجام هیستروسکوپی در بیماران مبتلا به سرطان رحم وجود دارد. باور بر این است که این روش می تواند موجب وخامت سرطان رحم شود. ولی تا کنون هیچ موردی مبنی بر ارتباط هیستروسکوپی و تاثیر منفی آن بر سرطان رحم ثبت نشده است.

این روش  یک ابزار قدرتمند برای بررسی حفره رحمی و اندومتریوم می باشد.

عوارض هیستروسکوپی

همانند هر روش جراحی دیگری این جراحی هم دارای عوارض جانبی خاصی می باشد. از جمله عوارض جانبی مرتبط با روش هیستروسکوپی می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • عفونت
  • خونریزی
  • درد و تورم لگن
  •  سوراخ شدن رحم یا آسیب به دهانه رحم

عوارض جانبی مرتبط ب گاز یا مایع انتقالی به رحم برای مستع شدن در رحم

احتمال دارد که خونریزی های واژنی و انقباضات رحمی یک تا دو روز بعد از جراحی مشاهده شود. این عوارض جانبی بسیار نادر بوده و در صورت وقوع قابل کنترل می باشند. در صورت مشاهده این عوارض به پزشک خود مراجعه کنید. قبل از انجام هیستروسکوپی در صورت ابتلا به بیماری خاصی، حتماً به پزشک خود اطلاع دهید.

آیا گزینه های جایگزینی به جای هیستروسکوپی وجود دارد؟

جواب این پرسش مثبت است و روش های تشخیصی جایگزینی برای هیستروسکوپی وجود دارد. از جمله این روش ها می توان به موارد زیر اشاره کرد :

سونوگرافی لگن

در سنوگرافی لگن، وسیله ای کوچک در مهبل قرار می گیرد . این وسیله با فرستادن امواج صورتی، از داخل رحم، تصاویری را ارائه می دهد و پزشک به وسیله این تصاویر می تواند مشکلات رحمی را تشخیص دهد.


بیوپسی آندومتر

این روش مانند هیستروسکوپی توسط لوله های باریکی که از دهانه رحم به داخل آن می رود، توسط مکش، نمونه هایی از بافت رحم و پوشش رحمی را برمی دارد و سپس به طور همزمان می تواند با آن هیستروسکوپی انجام شود. این روش برای درمان مناسب نیست و گرینه درمانی محسوب نمی شود.

منبع : https://www.stanfordchildrens.org/en/topic/default?id=hysteroscopy-92-P07778 و https://www.medscape.com/viewarticle/767962

 

 

 

دکتر اعظم السادات موسوی

متخصص زنان و زایمان و فوق تخصص انکولوژی، عضو هيئت علمي و استاد گروه زنان و زايمان در بخش انكولوژي زنان بيمارستان وليعصر، استاد برگزيده سال ۱۳۶۷، نفر سوم در جشنواره ابن‌سينا سال ۱۳۶۸

پاسخ

12 − 2 =

مدت زمان مطالعه ۵ دقیقه
تماس با دکتر موسوی